Reacties van deelnemers

Twee hele fijne dagen meegemaakt bij collega’s Ineke Rietveld en Josselien Janssens. Kennis gemaakt met de werkwijze van Linda Kohanov, Epona. Mooie momenten tussen mensen en paarden.
Inge Kroesen, 3PK,  tweedaagse workshop “In Verbinding, de Epona benadering, voor (paarden-) coaches”,Amstelhoek, Nl.

Thank you for everything. What a fantastic experience!
Kimberly Rodale, Co, USA
Tweedaagse workshop in Littleton, Colorado, USA: “Creating from Heart and Soul, through the Way of the Horse”

Yes, I really learned a lot at the workshop and look forward to learning more.  It gave me a lot to think about—for horses and life.  Thanks again for facilitating my growth!  Hope to see you again and/or stay in touch.
Margaret Zancanella, Co, USA
Tweedaagse workshop in Littleton, Colorado, USA: “Creating from Heart and Soul, through the Way of the Horse”

Ik vond het heel bijzonder om mee te maken hoe Bentley op mij reageerde en dat ik dat kon veranderen door zelf innerlijk iets anders te doen. Ineke’s support is daarbij hartverwarmend!
Hans van Strien.

Ineke and Bentley were fabulous and insightful guides as I completed an Epona Workshop with them! Ineke is a keen horsewoman and asked insightful questions as I completed Epona explorations. Working with Ineke was a true gift.
Kristie Evans.
Tweedaagse workshop in Sonoita, Arizona, USA: “Mystery of Authentic Power”

Een sessie met Ineke en Bentley
Ineke Rietveld heeft met haar paard Bentley in de VS een opleiding tot Epona Approved Instructor gevolgd. Simpel gezegd komt het er op neer, dat tijdens een therapeutische sessie hulp kan worden gevraagd aan het paard.

Door een voorval met onze eigen merrie was ik van het ene op het andere moment bang van haar geworden. Voor dit verslag doet het er nu alleen toe, dat ik daarna niet meer tegelijk met mijn paard in de paddock of longeerring wilde zijn op het moment dat ze los liep. Ik wilde op zoek naar een oplossing en besloot Ineke te vragen me te helpen.

Dit wordt geen gedetailleerd verslag. Een sessie zal voor iedereen anders uitpakken. Maar om de lezer een idee te geven wat er zoal gebeuren kan volgt hier een samenvatting.

Bentley stond buiten zijn box hooi te eten. Ik mocht hem poetsen. Dichtbij gekomen merkte ik pas hoezeer ik de warmte en geur van de paarden mis (ons eigen paard staat op rust in Brabant, dus die zie ik nauwelijks). Het poetsen was niet zozeer om hem schoon te maken, maar om contact te leggen. Vervolgens wandelde ik met het paard naar de paddock. Ineke wachtte daar op ons. Plotseling veranderde Bentley. In plaats van lekker rustig naast me te blijven wachten, ging hij zich gedragen zoals mijn eigen paard deed als ze dacht dat ze naar de weide of de paddock mocht. Hij maakte zich groot, de neusgaten gingen open. Bij mij was meteen veel onrust. Ineke liet het paard los in de paddock, dat vond ik veiliger. Hij ging even zijn eigen gang.

Ineke en ik gingen aan de rand van de paddock van top tot teen in gedachten langs mijn hoofd en ledematen. Zonder allerlei commentaar was het de bedoeling dat je aangaf wat je inviel. Een voorbeeld: bij mijn handen aangekomen gaf ik aan tintelende vingers te hebben. Maar ook als iets gewoon helemaal goed was kon dat hardop worden gezegd. Tenslotte kwam kwam ik uit bij wat ik voor het gemak een “blubberlaarzengevoel” in mijn voeten zal noemen. Ik had al een poosje last van het idee dat zich in mijn voeten opgedroogde blubber had verzameld. Dat was eerder lastig dan heel pijnlijk, maar wel iets opmerkelijks. Ik heb dit nooit eerder in mijn leven gehad. Vervolgens vroeg Ineke waar ik het liefst aan wilde werken en wat dit mogelijkerwijs voor betekenis voor mij zou kunnen hebben. Ik mocht me omdraaien. Bentley was ondertussen heel dichtbij gekomen. Hij stond heel rustig kauwende bewegingen te maken. Ik werd uitgenodigd de paddock in te stappen. Dat was spannend, maar ik durfde het toch. De manier waarop het paard en ik ons vervolgens gedroegen bood mij een oplossing. Dat was voor mij op dat moment voldoende. Ik kon zonder spanning achter Bentley langslopen en klom vlak naast hem de paddock uit. De sessie werd door Ineke afgerond. Daarna bracht ze het paard naar de weide. Ik ging naar huis. Binnen 2 dagen was het blubberlaarzengevoel zomaar verdwenen.

Tenslotte
Zijn nu al mijn problemen in één keer opgelost? Welnee! Altijd kunnen zich nieuwe zaken aandienen. Daar kun je dan mee aan de slag. Maar de eerste stap naar hernieuwd vertrouwen is gemaakt.

Ineke en Bentley: bedankt!
Irene van der Werf

Mijn kennismaking met Ineke en Bentley werd een voor mij meer dan welkome, ongelofelijk mooie ervaring. Met een paard die leidt en verbindt naar een dieper stuk in mijzelf waarvan ik niet wist dat het bestond. Dit is niet gewoon, maar puur en uniek!!
Bedankt Ineke en Bentley!
Joanna

De ervaring van deze workshop was heel bijzonder, de energie was prachtig en authentiek. Ook de begeleiding door jou en Lauren was harmonieus en waardevol. Bent is, zoals ik al eerder heb mogen voelen, een bijzondere jongen. Hij heeft mij opnieuw herenigd met mijn allereerste ontmoeting met het paard. Dit was een ontroerend moment en ik ben dankbaar die ik juist met jou deze ervaring heb mogen delen.
Paulien Steffens
Tweedaagse workshop in Vlaardingen, nl: “Authentic power, True power: meeting Your Power through Horse Wisdom”