Waarom Paarden?

Nu wij paarden niet meer als werkpaarden gebruiken: om oorlog te voeren of om onze vrachten te dragen, kunnen zij aan ons werken. We kunnen onze wapenuitrusting afdoen en deze krachtige en tegelijk sensitieve wezens ons laten leiden naar een betere fysieke, emotionele, verstandelijke en spirituele balans” schrijft Linda Kohanov in haar boek “De Weg van het Paard”.

Paarden zijn uniek toegerust om dit werk te doen, omdat ze zo direct reageren op onze emoties.
Als prooidieren zijn ze hoogst gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. In de vrije Natuur hangt hun leven daar van af. De paarden laten ons zien wat wij veelal onbewust doen, wat een aangeleerd, geconditioneerd patroon is in ons gedrag. Als we willen zien.

Paarden zijn spiegels van onze emotionele reacties: ze zijn biofeedback in levende lijve. Met als groot pluspunt: Paarden gebruiken alle emoties als informatie, niet meer en niet minder… zonder oordeel.

Als kind leren we al om “sociaal ongewenst”, of negatieve emoties te onderdrukken. Wat blijkt: die onderdrukte emoties zullen groeien, meer stress veroorzaken, een hogere bloeddruk veroorzaken, zelfs escaleren, als we blijven onderdrukken. Ken je dat? Dat je hoofd ‘dit’ zegt en je hart ‘dat’?
Dan worden we incongruent in wat we zeggen aan de ene kant en wat ons lichaam aangeeft aan de andere kant.
We herkennen incongruentie gemakkelijker bij de ander: je weet dat er iets niet klopt tussen wat iemand zegt en hoe het voelt. We zijn sterk om onze eigen incongruentie voor onszelf te verbergen, weg te redeneren.
Voor zover wij daar al zelf in geloven, paarden trappen daar niet in. Paarden reageren op de gevoelens achter het masker dat de echte emotie verbergt. Zij spiegelen ons onze incongruentie terug en leren ons dat alle emoties mogen, mits authentiek, echt.

Als we onze emoties op een effectieve manier willen gebruiken, is het belangrijk om
1) de emotie te voelen, te ervaren,
2) dan de boodschap achter de emotie te begrijpen,
3) vervolgens iets te veranderen als reactie op de boodschap en
4) net als de paarden “weer te gaan grazen” en niet blijven malen met dezelfde gedachten. Paarden houden hun emoties niet vast.

Paarden inspireren tot authenticiteit, congruentie, bewustzijn en leren ons om in balans te komen, te “verzamelen” en te ontwikkelen wat Karla McLaren noemt: emotionele behendigheid.

Paarden helpen om:
Bewust te worden van wat eerst nog onbewust is
Onze grenzen te stellen
Onze Innerlijke Kennis te vinden
Onszelf te vinden, ons Authentieke Zelf

Paarden leren ons om onze licht- en schaduwzijden te accepteren, zonder oordeel
En leren ons dat jij en ik ook spiegels zijn voor elkaar,
Elkaar kunnen bijstaan
En het paard, jij en ik uiteindelijk
Eén zijn.